2016031701

春の名は牡丹餅なりしお萩かな


秋村

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ハルノナハ ボタモチナリシ オハギカナ    

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– it is one of our traditions
– that we offer Bota-Mochi
[牡丹餅:rice dumpling covered with sweet red bean jam]
– to our ancestors’ souls on the family altar
– in the spring equinoctial week
– and now, we offer the perfect same sweet
– in autumn equinotical week there
– but then we call it as O-Hagi [お萩]   

はるのなは ぼたもちなりし おはぎかな   

photo by: 黒田民子 -san
All about ホームメイドクッキング ガイド
photo from:「春のぼた餅

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〔参考〕四季で別名を持つ「おはぎ」

春:「牡丹餅 (ぼたもち)」 小豆を「牡丹」の花に見立てて
夏:「夜船 (よふね)」  「おはぎ」は餅搗はしないで作ることから、搗き(→着き)知らず、で
秋:「御萩 (おはぎ)」  小豆を「萩」の花に見立てて、敬称をつけて
冬:「北窓 (きたまど)」 冬の北窓からは月が見えぬことと、搗き (→月)知らず、より

from: All about「おはぎとぼたもち、本当の違い

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〔観賞〕

おもしろやことしの春も旅の空 芭蕉   

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March 17, 2016   

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About 池ノ内 孝    Takashi (Kou) Ikenouchi
17 characters haiku poet (俳名:秋村 [Shūson]), an actor, pure-Japanese, Tokyo Japan

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